Oldalak

2010-05-13

A számok természete - a természet számai

Kaptam egy linket egy YouTube videóra. "Tyúk" kedvéért, aki fanatikus rajongója a matematikának, beteszem ide. Matek szakosok fogják igazán értékelni, másnak csak szimplán szép lesz. Mikor kiírnak egy pályázatot oktatási segédanyagok készítésére, akkor szerintem ilyeneket kéne beadni. Meg lehet tanulni a Fibonacci sorozat képzési szabályát száraz tankönyvi szövegből is, de aki nincs ráhangolódva az ilyesmire, (nem elég kocka hozzá,) hogy meglássa a képletben is a szépséget, az igen gyorsan el fogja felejteni.
Aki látta ezt a videót, valószínűleg a számsorozat mellé oda tudja majd asszociálni a spirált is. Példákat tud hozni a természetben előforduló geometrikus formákra, melyek ezt a szabályt követik. Mindezt esetleg évek múlva is. Persze egy matematikus agynak nem feltétlen szükséges hozzá ilyen művészi megjelenítés. Elég a számsorozatot felírni, megemlíteni pár példát. A kapcsolatot az aranymetszés arányszámával, a fenyőtoboz szerkezetét, a virágok szirmainak számát, a nyulak szaporulatát, a napraforgó magjait, stb. Egy matekos rá fog indulni a témára, összeköti a fraktálokkal és álmatlan éjszakáin ezen agyal.
A múltkor viccelődtem a "Tíz izgalmas matematikai bizonyítás nőknek" című műsor lehetőségével. Ez a film nem teljesen fedi a koncepciót, de azért témájában erőst matekosnak mondanám. Ennek ellenére, talán mégis élvezhető. Kíváncsi lennék, hogy azoknak, akik matek ellen oltva vannak, mi a véleményük róla. Sikítva rádobták az asztalterítőt a képernyőre, hogy ne is lássák, vagy megnézték még háromszor?

1 megjegyzés:

Szemtelen Tyúk írta...

Hű.
Mondhatnám, hogy ettől a magamfajta diszkalkuliás frászt kap (ez tény), de ez csoda volt, gyönyörű!

Láttam egy doksifilmet egy autisztikus fickóról, aki fizikailag látta a számokat, azért tudott bánni velük. A hármas pl. kicsi volt és balra vetett árnyékot, de a 9 ijesztően vékony és magas alak volt, amint fölé tornyosult.

Csodálom ám én azokat, akik jól bánnak a számokkal. Tényleg.

Megjegyzés küldése