Oldalak

2010-05-23

A vámpírszex megszállotjai

Igen, már megint vámpíros szex. Kaptam egy linket egy bejegyzésre. Aki küldte, nem 100% az angolja, volt, amit nem értett, kérdezte, mit is írnak pontosan. Mivel érdekes is volt, gondoltam, ha kérdez még egyet, akkor jobban járok, ha inkább lefordítom az anyagot. Mintegy nyelvgyakorlásképp. Itt az angol cucc, itt meg a magyarra ferdített verzió. (PDF-ben van, mert a google docs teljesen összebarmolta a word-öt, össze-vissza tologatta a képet. Ha nem tudod megnyitni, ez itt ingyenesen letölthető hozzá.)
Igyekszem leszokni a technikai szövegek fordítása során felszedett rossz szokásaimról, és már nem szótárazok ész nélkül, és bátran hasalok félsornyi szövegeket is, de az utolsó mondat mindenképpen csak első közelítésnek tekinthető. Hogy értette az a boldogtalan, hogy "sex up"? A "felszexelés" még egy angoltól is hülyén hangzik. Ahol meg másutt, használat közben találtam, ott olyan értelme volt, hogy valamit feltuningolni, feltupírozni, feljavítani, érdekessé tenni. Sehogy se illik a rohadt mondatba! Profi angolosok, help me please!
A szöveg lényege, hogy miért is volna olyan állatira jó vámpírral ágyba bújni. Erről már volt szó, és vannak másnak is kétségei, nem csak nekem. Most tekintsünk is el attól, miért akar valaki egy hullával dugni, elvégre nekrofília címszó alatt szakirodalma van a dolognak, fogadjuk el, van ilyen. Az én kérdésem, miért akarna egy vámpír emberrel szexelni?
Neki gyakorlatilag nincs anyagcseréje, mi meg állandóan a klotyóra szaladgálunk, a kis és a nagy dolgainkkal. Kiváló hallásával követheti egy kiflicsücsök emésztési fázisait a nyelőcsövünktől a gyomron át a vékony és a vastagbélig. Sőt tovább is, mert remekül hallja, mi történik a mosdóban. Ez számára nem undorító?
Remek a szaglása. Ha kultúrlény vagy, kimégy a szobából, de hiába próbálod halkan intézni a szellentést, meghallja és megérzi a szagát is. Ha meg visszatartod, hallja, hogy bugyborékolnak a gázok a beleidben. Megmondja a leheletedről, tegnap csilis babot ettél. Igaz ezt már három mondattal korábban is érezte. De mondjuk a múlt heti foghagymás rostélyosod miatt is fintoroghat.
Rettentően óvatosnak kell lennie. Úgy értem, ha szenvedélyesen megragadja a kezed, lehet, hogy letépi a karodat. Túl erős, mi meg túl törékenyek vagyunk. Ha belemelegszik a szexbe, húspépet csinál belőled. Ez olyan lehet neki, mint ha mi próbálnánk meg egy nagy szappanbuborékkal szexelni.
Mi vonzhat egy vámpírt egy emberhez? Az igazi szerelem? Ha a több száz éves élete alatt már nézte végig, hogy öregszik meg mellette, és temette már el egy kedvesét, többet nem fog kérni ebből. Egy másik vámpírral nem lennének ilyen gondjai, akkor miért választana közülünk?
Persze van, ami őt is vonzza az emberekben. A vér. Az éhség. No de szexelni a kajával? Ilyet egyedül az "Amerikai Pité"-ben láttam, és végül nem is ették meg a sütit. Szívni a vért, és érezni benne a saját testnedvei ízét? Boááá... Ennyi perverzitást még egy vámpírból sem néznék ki.

13 megjegyzés:

Tyúk írta...

Ó, mamám. Elolvastam a cikket. Valahogy nekem sose fordult meg a fejemben ez. Elsőként azt nem értem, mi ez a vámpírtéboly, de ezt már sokan mondták előttem.
A sex up az sima szex. :)
Volt az a color me badd szám, a sex me up. :)

Névtelen írta...

valamikor a vámpír is ember volt...

Zzev írta...

Romantikus megközelítés: vonzódás a természetfelettihez, valami misztikushoz és hogy szexelsz vele te is részben a természet felettivel egyesülsz. Halandóként egy leszel a hallhatatlan misztikus lénnyel.
Realista megközelítés: egy hullával kursz. Csak ez beszél és mozog közben nem csak fekszik mint egy ... hulla. Nekrofilia rulz.
Szvsz, persze leht, hogy egy baromság.

Tyúk írta...

A vámpírszex inkább a brutalitáshoz való vonzódás. Lásd a karletépős epizódot. :)
A vérszívásban van valami erotikus. Még emlékszem szűzkoromból, hogy mennyire felizgatott az Interjú a vámpírral egy-egy jelenete.
Bár az a film a homoszexuális vámpírok alapesete...

nilatako írta...

De a vámpír hulla, a hullának nincsenek hormonjai, hormonok nélkül nincsen szexuális vágy, ergó a hullák nem dugnak, azaz a vámpírok sem dugnak...

AncsaT írta...

Hát ez a vámpíros dolog nem teljesen van kitalálva. Ahány szerző, annyiféle egyedi szabályrendszer. Hogy most mennyire hulla egy vámpír, a fene se tudja. Elméletileg minek a vér egy halottnak. Meg van akinél dobban a szívük pár percenként egyet. Lehet, nem is a hullákhoz, hanem a gyíkokhoz állnak közelebb. Nincs állandó testhőmérsékletük, tök meredten bírnak állni órákig, azt viszont nem tudom, a farkuk visszanő-e.

Valamikor ember volt a vámpír? A zombi is, mégis kevés emberi marad benne. Persze ez is szerzőfüggő, L. K. Hamiltonnál a zombik viccet is mesélnek, sőt nem is feltétlen tudják, hogy meghaltak.

Állítólag az egész szexelős vámpír dolog a Bram Stoker féle Drakulával kezdődött. Addig hideg, számító ragadozók voltak, mint egy cápa. Az erdélyi gróf történetében jelent meg először ez a vágyódásos, gerjedelmes téma. Aztán a romantika divatja elterjesztette világszerte.

Color me badd a jutyúbon szerencsére megvolt, hát ja, ha az "i wanna sex you up" nem volna világos, megmagyarázzák, "come on baby let me inside". Köszi, tanul az ember. :-)

Unknown írta...

Na elolvastam, és bár röstellem, én sem tudnám jobban... az a furcsa hogy a két nyelv külön él bennem. Ha angolul olvasok valamit angolul gondolom tovább, magyarral ugyanez a helyzet. A fordítás, tehát az átjárás pedig külön művészet. Itt-ott volt egy két rész amit másképp fordítottam volna, de nem hiszem hogy jobban... Például itt kihagynám a filmet: Láttál már filmen igazán mocskos vámpíros szexjelenetet? Mondjuk az eredetiből is, mert redundáns :) Szóval csak ilyen apróságokat találtam :) Néhány helyesírási hiba az angolban...

Számomra Anne Rice vámpírvilága érdekes, a sorozat nagy kedvenc volt középsuliban (de a mai napig úgy gondolom hogy jó), egyéb interpretációk elég gagyik (mondjuk túl sokat nem ismerek). A vámpírlányok nagyon szexik, a fiúk is gondolom, amíg nem megyünk bele a részletekbe, de imho pont ez a vágy lényege. A vámpírok erotikusak vs. jó lenne dugni egy vámpírral - a kettő nem ugyanaz. "A test legerotikusabb helye az ahol a ruha szétnyílik" vagy valami hasonló (Roland Barthes). Az eredeti angol szerző írása viszont felér azzal hogy arcodba nyomnak egy pinát.

AncsaT írta...

:-) Nos ez utóbbi nem feltétlen olyan nagy probléma, van aki szereti az ilyesmit. Már úgy értem, a nyers, direkt írásokat. :-)

Nekem az a fő gondom, hogy nem tudom megítélni, szexi-é egy vámpír, mert még nem találkoztam eggyel sem. Az "Interjú"-ban láttam Tom Cruise-t, de ő egyébként sem jön be nekem, Brad Pitt pár fokkal jobb, de ebben a filmben nem kifejezetten tetszett. A Buffyból Angel (David Boreanaz) vámpírnak inkább vicces. Érdekes, hogy Spike (nem tudom a színész nevét) mint pasi nem az igazi, kicsit melegnek néz ki, de vámpírként nagyon dögös. A vámpírcsajokat meg végképp túl szokták spirázni. Az egyedüli, akire tényleg be tudnék indulni, az a "Harapós nő" (Innocent Blood) főszereplőnője (lusta vagyok imdb-t nézni). Szóval csak színészekről tudok nyilatkozni, szerepekről.

A többi tisztára elmélet. Alaposabban belegondolva a dologba, nekem sokkal antropomorfabb vámpírok kellenének, hogy rájuk gerjedjek. Egy gorilla akkor már emberszerűbb. Szóval, ha valaha vámpíros-szexes dolgot fogok írni, nálam a bestiák nem lesznek annyira különlegesek, hogy az már taszítson. (Csillogni a napon? Ez akkora baromság, hogy ennél csak jobbat lehet kitalálni, hogy miért kerülik a közvetlen napfényt.)

Unknown írta...

Én a Te nyers írásaidat szeretem, a cikk amire reagáltál nem jött be annyira :))

Nekem a bibilikus hátterű vámpírmitológia jött be a legjobban. Asszem a játék neve Bloodlines volt, az első rész, bár nem biztos. A lényeg hogy a vámpírok eredetét Káin-ig vezetik vissza. Az egyik szereplő a sztoriban egy olyan kulthoz tartozott, akik abban hittek, hogy az Úr-nak Káin vér-áldozata imponált jobban, ezért a Vámpírokat az emberek fölé helyezte, és az átok voltaképp ajándék. Az tetszett a legjobban, hogy viszonylag szövegközeli, konkrét idézeteket használva építik fel ezt a mítoszt. Érdekes értelmezés, főleg hogy a manapság domináns szószerinti értelmezéseknél nem egyáltalán nem abszurdabb :)

Ha nem vámpírszerű vámpírokról akarsz írni, miért nem írsz valamilyen dögös sci-fit, ahol te találod ki az egész hátteret. A műfaj nem zárja ki a gótikát, ha közel áll hozzád a gótikus szimbólumrendszer :))

AncsaT írta...

Sci-fi? Vámpírok plusz robotok, tachion hajtómű, kvazárok, fekete lyukak? Meg vörös lyukak. Barna lyukak, és szőke lyukak. Embereket megerőszakoló, félig robot, szexőrült űrvámpírok, kéjjel hajtott, fallosz alakú csillaghajók, világokat felfaló kozmikus puncik.

Talán képregénynek elmegy, de nem hiszem tudnék ilyet írni. Szétröhögném magam. Aztán meg elsírnám. Ha sci-fi, akkor a világűr helyett inkább tenném a helyszínt egy számítógép memóriájába. Valahol láttam egy cikket, hogy a Second Life-ban hogyan kell farkasemberré vagy vámpírrá válni. Ebben inkább látok lehetőségeket.

Zzev írta...

He he nem mondod, hogy bemennél Sl-be. :D

AncsaT írta...

Ezt a bemenetelt nem igazán értem. A játékról mindössze elméleti ismereteim vannak. Nem hiszem, hogy az élvezete arányban állna a ráfordítandó idővel. No de nem kell ismernünk ahhoz egy dolgot, hogy hülyeségeket írjunk róla.

Zzev írta...

Helyes okosan szóltál.

Megjegyzés küldése