Oldalak

2010-05-19

Math for Blondes

Dédelgetett álmom volt, hogy egyszer írok egy kifejezetten csajoknak szánt matekkönyvet. Mert kit hoznak lázba az " A városból B városba autóval 2 óráig tart az út" jellegű szokásos feladatok? Az, hogy "Ha a selyem blúz sajnos háromszor annyiba kerül, mint a pamut, de ha kettő helyett csak egyet veszel a nevelőapádtól a névnapodra kapott pénzből, és a még így is hiányzó pénz felét a nagyitól kéred el, a malacperselyedben lévő 1.500 Ft-odat kiegészítendő, akkor mibe fáj a selyemblúz?" már sokkal jobban motivál a számolásra.
Sajnos a könyv megszületett. Ezzel a hangzatos címmel: "A matek nem szívás - hogyan lehet túlélni a középsulis matekot, anélkül, hogy belehülyülnél, vagy letörne a körmöd" (Közönséges és tizedes törtek, százalékszámítás és még sok más. Plusz személyiségteszt, randi tippek és horoszkóp.) Erről csúnyán lemaradtam.
Persze van egy másik ötletem is. Csak félek, hogy hamarosan megpillantok egy könyvet valami ilyen címmel: "Do It in Assembly: The Real Girl's Guide to Computer Programming". És az első fejezet mondjuk, azzal a viccel nyit, hogy az informatikus csaj karácsonykor töklámpást tett az ablakba. Hogy miért keverte össze a Halloween-t, Karácsony első napjával? Mert azt tanulta, hogy oct 31 = dec 25.

21 megjegyzés:

Zzev írta...

Azért mert egyet csináltak nem jelenti,hogy neked nincsenek olyan meglátásaid ami a másikból hiányzik.
Mellesleg azt lehet kapni magyarul? Mert ha nem akkor öleted a lehetőség.
Az infós könyvbe meg akár ma is belevághatsz tuti siker lenne.

Szemtelen Tyúk írta...

Ööö. Mi az egyenlő? Mi van?

AncsaT írta...

Inkább csak ironizáltam, mintsem komoly terveket szőnék.

Az assembly programozás szép kihívás volna, de tankönyvet nem írsz tanítási gyakorlat nélkül. Assembly-t meg még nem tanítottam. Különösen nem abszolút kezdőknek. Egy ilyen prodzsekthez kéne min. 15-20 fő lelkes amatőr, (számítva a lemorzsolódásra,) akik heti rendszerességgel feladatokat oldanának meg, és beszámolnának az élményeikről. Plusz szakmai lektor, (ez volna még a legegyszerűbb,) plusz nyelvi lektor, sőt inkább 3-4 nagydumás kiscsaj, akik a szakszöveget barbis, hp-s, emós, apucikislánya és még tudomisénmilyen trendi (sz)kúl-görl dialektusra lefordítanák. Mindezt úgy, hogy őszintén, hány csaj akar elmerülni a gépi kód rejtelmeiben, szerintem nem sok. De mondjuk a témában járatos pasik tuti maguk alá eresztenének a röhögéstől.

Maradok inkább az egyemberes terveknél. Így csak magam előtt kell sunnyogjak, hogy nem haladok semmire a nagy összevisszaságban.

AncsaT írta...

OCT 31 = DEC 25

OCT(al) 31 = 3*8 + 1*1 = 25 DEC(imal)

A 31 (ejtsd: háromegy) az oktális (nyolcas) számrendszerben (a számítógépek szeretik az ilyet) felírva, az egyenlő 25 (ejtsd: huszonöt) a decimális (tizes - ezt használják a földi halandók) számrendszerben felírva.

Nem csajoknak (igaz pasiknak sem) való humor, ezt csak az elvetemült "homo informaticus"-ok értik és értékelik. Nem elég a megfejtéséhez a szakszótár, fejszámolni is tudni kell. Beteg dolog nagyon.

nilatako írta...

Nekem leesett az oct 31 = dec 25, de igen csak "én kérek elnézést" kategória.... :)

Egyébként nem tartom rossz ötletnek azt a fajta kedvcsinálást egy nem túl népszerű tárgyhoz, ami rámutat, hogy mi lehet az adott típusú tanuló haszna a tárgyból.
Én is mindig azt próbálgatom bizonygatni a matekot nem szeretőknek, hogy az életünk minden területén ott van a matematika, és hogy mennyi használható tudás rejlik benne. Más kérdés, hogy nem szoktak működni ezek a próbálkozásaim...

Tyúk írta...

Volt egy matek-számteches kolléganőm, aki a1-es papírra gyártotta le az órarendkészítés menetét, színkódokkal, szaggatott és hullámos vonalakkal, háromszög és sokszög alakú táblákkal, és ezt kifüggesztette a tanáriban. Tájékoztatásul.
Én meg odaírtam mellé, hogy a helyes megfejtők tavalyi ebédjegyet nyernek, amelyet a humán munkakaközösségi irodában vehetnek át jövő kedden...
Elég nagy sértődés lett belőle.

Nézd, velem eddig egyedül az aranymetszés szabályairól lehetett elhitetni, hogy az élet minden területén jelen van. :)

nilatako írta...

Tyúk: pedig az már fél siker, ha az aranymetszés jelenlétét már vágod! :)

Tyúk írta...

...csak a képkompozíciós ismeretek miatt... :) Különben ezt is tojnám le ívesen.

Zzev írta...

Na most Tyúk ha azt mondod, te is tanár vagy vagy voltál akkor ... akkor nem tudom mi lesz valszeg semmi.

AncsaT írta...

Nilatako: "Szintén zenész?" Fogadjunk, hogy tanárkolléga, vagy informatikus vagy. :-) Akinek bármit is bizonygatni kell a matekkal kapcsolatban... veszett ügy.

Tyúk: a matek is jelen van mindenütt, ugyanúgy, mint a zene vagy a költészet, csak ezt is meg kell látni. Ehhez is egy speciális látásmód kell, csak ez "kocka" dolog, és nincsen úgy körültisztelve, mint a "magas" művészetek. Pedig valamikor, a "septem artes liberales", a hét szabad művészet képezte a bölcsész (!) képzés anyagát, és a hétből kettő volt az "aritmetika" és a "geometria", a számtan és a mértan. Egyszer majd jól írok egy postot a matekról, hogy az mi is az, jajnektek!

Pickles: Miért haragszol ennyire a tanárokra? :-)

Szemtelen Tyúk írta...

Sir Pickles, kezdhet a kardjába dőlni. Nem tanítok, de kiképeztek rá.
Beigazolódott a teóriád? :)

Ancsám, ne hidd, a matematikusokat ugyan csodabogárnak tartják, de hihetetlen agyatok van, én részemről néha irigylem, főleg, amikor például egy 21x34 centis lapra kell felapplikálni egy 14,5x23,6 centis képet... Ez mai eset. Fél óráig tartott csak KIGONDOLNI, hogy mit vonjak ki miből és mit osszak el hánnyal, hogy meglegyen a hely, ahová ragasszam. Úgyhogy irigyelve vagy, ne aggódj.

AncsaT írta...

Tyúkanyó! Hiába tudom kiszámítani, hogy oldalt 32,5 mm-t, fent és lent 52 mm-t kell elhagyni (portré állasban van ugye a lap, és nem előbb az Y méretet adtad meg és csak utána az X-t?), attól még nem tudok olyan szép képet fotózni, mint amit fel akarsz ragasztani.

A matekos gondolkodás önmagában nem boldogít. Bár kétségtelen segíthet tisztábban látni, gondolkodni. Tényleg érik egy post a matekról mint olyanról. :-)

Szemtelen Tyúk írta...

Ööö...
Nem, fekvő volt, de voltaképp mindegy, felkerült a falra, ez a lényeg.
Írjál a matekról. :) Én meg majd írok az aranymetszésről.

AncsaT írta...

Írtam! És a kedvedért az indexkép egy pólófelirat. :-) Te jösz az aranymetszéssel!

nilatako írta...

AncsaT: Tanár nem, brrr... és az informatikus besorolást sem annyira szeretem, mert ha valakinek azt mondod informatikus, akkor bamba rendszergazda fiúk jutnak róla eszébe, én meg szoftverfejlesztő vagyok, nem bamba :) (hivatalos nevén programtervező matematikus)

AncsaT írta...

Egy programozó! Végre valaki, aki megérti a mnemonikok (három nagybetűből álló mágikus varázsigék, melyekkel egy processzor könnyedén elbűvölhető) iránt érzett vonzalmam. :-)

nilatako írta...

AncsaT: assembly? :D Nem tudom melyik a gázabb, az analízishez vonzódni, vagy az assemblyhez, de léteznek még hozzád hasonlók, nyugodj meg ,)

Szemtelen Tyúk írta...

Én csak Johnny Mnemonicot ismerem... :) De az jó mozi volt.

AncsaT írta...

Nila: Jó ilyet hallani, az évfolyamomon kívül, minden más társaságban jetinek éreztem magam. :-)

Tyúk: A mnemonic az a memorizálásra utal itt is. A filmben ugye pendrájvot csináltak a srác agyából, itt meg csúnya hekszadecimális számok helyett kevésbé csúnya 3-4 betűs dolgokat kell megjegyezni.

nilatako írta...

AncsaT: ezért is jó egyetemre járni, az ember megtalálja a saját fajtáját és úgy érzi hazatalált :)

AncsaT írta...

Ja, ha az ember szeret a jetik közt. :-)

Megjegyzés küldése