Oldalak

2010-07-09

Nácibérenc

Majd figyelem a naptárat, mert lehet, hogy ez nálam PMS tünet. Minden hónapban hozzá kell szóljak valamihez, ami egyébként is indulatokkal terhelt, és még muszáj olajat is öntenem a tűzre. Pedig tökre utálom az indulatokat. És egy megalkuvó, nácionista, jobbikos, liberál-bolsevista, homofób, buzeráns értelmiségi vagyok. Jól megkaptam, (nem a blogon, hanem utána tesómtól,) úgy kell nekem.
Lehet, a társadalmi, politikai igazságtalanságoknál érzékenyebb vagyok a fogalmazás pontosságára. Pedig a náci az náci, és kész. Csak hát, most olvastam a felvételire, hogy például a "kapitalizmus" szó, az teljesen mást jelent egy orosz pártnyugdíjasnak, mint egy svájci sajtgyárosnak, olyannyira, hogy feltehetőleg meg sem fogják érteni egymást, ha erről beszélgetnek. Mennyivel egyszerűbb, ha azt mondom "legkisebb közös többszörös". Kettő vagy több egész szám legkisebb közös többszöröse az a legkisebb nem negatív egész szám, melynek a számok mindegyike osztója. És senki sem gondol semmi másra.
Szóval nem akartam én szerecsent mosdatni, náci ideológiát mentegetni, csak a definícióval szőröztem. És a nácizós indulatoktól óvtam volna. Félelmem, hogy egyszer egy ilyen eset kerül a hírekbe:
A leszbikusok találkahelyeként közismert szórakozóhelyről távozó, alkoholos befolyásoltság alatt álló vendégek, az utcán sértegetni kezdtek egy rövidre nyírt hajú, terepszínű nadrágot és katonai bakancsot viselő fiatalembert. Az illető hasztalan bizonygatta, hogy nem zavarja a hölgyek nemi irányultsága, azok csúnyán helybenhagyták. Az eszméletlen sértetthez a járókelők hívtak mentőt. A Honvédkórház baleseti sebészetének ügyeletese szerint az őrvezető állapota stabil, de egyelőre még nem térhet vissza az Afganisztánban állomásozó egységéhez. A tűzszerész katona egyébként ma vette volna át a köztársasági elnöktől a magyar köztársasági érdemrend középkeresztjét, példamutató bátorságáért, mellyel  a piros vezetéket átvágva, egy busznyi kabuli iskoláslány életét mentette meg.

7 megjegyzés:

Tyúk írta...

Jézusom, ezt az újsághírt nem akarom látni sehol, és azért az "értelmiségi" jelző kicsit sok volt a bátyádtól.

AncsaT írta...

Na egyedül az "értelmiségi"-t kaptam a blogon. Meg utalást a megalkuvásomra. A többi irónia, meg oximoron, illetve a kirekesztő értelmiségi címke tény, de a megalkuváson elgondolkodnom is szabad.

Tyúk írta...

Nem akarok konformistának tűnni, de részemről a nem megalkuvásból több katasztrófa keletkezett az életemben, mint a megalkuvásból.
Megalkóv.

AncsaT írta...

A megalkuvás és a kompromisszum közt keskeny a mezsgye mindkét irányból. Én a vízválasztót oda tettem, hogy hogyan járok jobban. Ha pozitív az egyenleg, akkor az kompromisszum, ha negatív lenne, akkor az vállalhatatlan.

Manéla írta...

Hát pedig igazad van. Az általánosítás, elkenés, összemosás semelyik oldalon nem jó, nem helyes.

Érzelemből vitatkozni pedig veszett fejsze nyele. De megértelek, néha nagyon nehéz kimaradni belőle.

AncsaT írta...

Érzelmek nélkül a vitatkozásból szimpózium lesz. :) Gond akkor van, ha nem is figyelünk arra, mit mond a másik, ha nem is fontos, hogy ő mit gondol, csak annyiban, hogy nehogy már mást gondoljon, mint mi.

Manéla írta...

Igen, erre gondoltam, Ancsa, hogy amikor a személyes érzelmek felülírják az ésszerű érveket és a logikus vitamenetet.

Nyilván van érzelmi kötődésünk a tárgyhoz, amelyet megvitatunk, azzal semmi baj :)

Megjegyzés küldése