Oldalak

2011-07-25

Tárgyaink története

Letöltöttem egy nagyon érdekes videót. A nem fenntartható termelési-fogyasztási modellről szól. Ez okozza a környezetszennyezést, talán a klímaváltozást is, és valószínűleg ez az oka a gazdasági válságnak. De a romló életkörülmények többi tényezői is ennek számlájára írható. Aki nem tudja honnan leszedni, az megnézheti online is a Youtube-on vagy a magyar Civil-jutub-on. Ez állítólag egy teljes 43 perces változat, de marhaság, csak a 21 és félperces van kétszer egymás után rakva. Kicsit hiányzott, hogy a probléma ismertetésén túl, nem adott konkrét javaslatokat a megoldásra. Hogy ne termeljünk hulladékot, mindent hasznosítsunk újra, az jó elképzelés, csak nem tartalmaz konkrétumot. Így kénytelen voltam magam gondolkodni. Leírom, nálunk hogyan megy a "környezetvédelem", és várom a ti ötleteiteket is.
Egy lehetőség rögtön eszembe jutott, mikor elmondta, hogy milyen veszedelmes hulladék keletkezik a dobozos üdítőitalok csomagolásából. Ezekkel az a baj, hogy a papírt, az alufóliát és a műanyagot úgy összedolgozzák, hogy azt nem lehet szétszedni, így nem lehet szelektíven gyűjteni, mert se a papír-, se a fém-, se a műanyaghulladék közé nem rakható. Ezt a problémát a magam részéről én teljesen kiküszöbölöm azzal, hogy sört iszom. Mert a sör csomagolása környezetbarát. A dobozos verziónál az alumínium sörösdoboz tisztán fémhulladék, szelektálható. De én még környezettudatosabb vagyok, és vállalom a többletsúly cipelését a boltból haza, és utána vissza a boltba, és csakis üveges sört veszek. A sörösüveg újrahasznosítása a legegyszerűbb, mert csak tisztítani kell, és újra lehet tölteni. Ezzel nagyon sok energiát lehet megtakarítani, egyetlen legyártott üveget akár több ezerszer is újra fel lehet használni.
Az eBook olvasóm segítségével egy kisebbfajta ligetet tudok megmenteni. A szobámban körülnézve, kb. 3000 könyvem van a polcokon. Majdnem 30 éves vagyok, ez évente 100 könyv. (Heti kettő, ez nagyjából reális is.) Ha még élek úgy 40 évet, ez további 4000 könyvet jelent. Ha egy könyv átlagosan 250 g, akkor ez 1 t papír. Ennek az előállításához kell 3 t faanyag, ami 15 db szép nagy fát jelent. De ez csak maga az élő fa, mert az 1 tonna papír előállításához kell még rengeteg energia, sok víz, és nagy mennyiségű hulladék is keletkezik közben. Annyi energia, amennyit egy átlagos, 4 tagú, magyar család 2 év alatt használ fel, annyi víz, amennyit fél év alatt fogyasztanak, és annyi szemét, amennyit 10 év alatt "állítanak elő".
Ellenállok a reklámok csábításának, hogy évente cseréljem le a ruhatáramat, és dobjam a szemétbe az egyébként még hordható darabokat. A bakancsom 6 éves lehet, a téli csizmám 4, a farmerkabátom is 4-5 éves, vannak pólóim, blúzaim, amiket már akkor is hordtam, amikor Katával megismerkedtünk. Van egy bőr nadrágszíjam, amivel még apám nevelte tesómat, hozzávetőleg 40 éves. Tartunk itthon tűt, cérnát, ha elszakad egy ruha, nem a kukába megy, hanem megvarrjuk. Fecó ha kitérdeli a farmerját, teszünk rá egy foltot. Lehet olcsón kapni direkt ilyen kis aranyos figurákat, amitől még "divatos" is lesz. Nálunk ha egy póló végleg elhalálozik, szétszakad, akkor porrongy lesz belőle, vagy festéskor, szereléskor használatos törlőruha. Ami még jó csak meguntuk vagy kinőttük, az kimosva, kivasalva megy Kata egy barátnőjének, aki szervezi a közösségi turit. Bedobod a ruhákat, amik már nem kellenek, és válogathatsz a többiek kihajított cuccaiból. Meglepően jó dolgokhoz lehet így hozzájutni. Főleg gyerekholmiban, mert azt igen gyorsan kinövik. Ami 2-3 "kör" után sem kellett senkinek, az a ruha megy a gyűjtőkonténerbe, ahonnan szerintem valami karitatív csatornán keresztül a rászorulókhoz kerül.
Környezettudatosan vásárolunk élelmiszert. Nem csak azért, mert ilyen emelkedett lelkek vagyunk, hanem mert az többnyire egészségesebb és/vagy olcsóbb is. Keressük a magyar termékeket, amit nem kellett a Föld túlsó feléről ideszállítani. A szomszéd bolt helyett bizonyos dolgokat a piacról vásárolunk. 2 perc séta helyett negyed óra buszozás, de a tej nem tejporból készült, a sajtban nincs tartósítószer. A kefirt mi magunk állítjuk elő kefirgombával. A gyümölcs, a zöldség kistermelőktől van. Friss, mert miért szedné le egy héttel hamarabb. Nem kellett sok üzemagyagot felhasználni a szállításához. A pénzzel közvetlenül a termelőt támogatjuk, nem a multikat meg a felvásárlókat. Amit boltban veszünk, annál is megnézzük a származási helyet, meg az összetételt. Kerüljük a vegyi anyagokat, mesterséges ízesítőket, tartósítószereket, adalékanyagokat.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha Téged is úgy hívnak, mint engem, akkor boldog névnapot :)
PAnka

AncsaT írta...

Köszönöm szépen, és Isten éltesse minden Anna nevű olvasómat. :) (Meg az összes többit is.) :)

Megjegyzés küldése